Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

4ος ΣΤΑΘΜΟΣ: GUSTAV KLIMT ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στην τέχνη, συναντήσαμε ένα "δέντρο" αλλιώτικο από τα άλλα, ένα δέντρο που δεν έμοιαζε καθόλου με εκείνα που είδαμε στα έργα του Van Gogh και του Leonid Afremov. Ο δημιουργός του, ο ζωγράφος Gustav Klimt, το ονόμασε "το Δέντρο της Ζωής".
  • Συζητήσαμε για τον ζωγράφο, τα έργα του και τον τόπο καταγωγής του. Περιηγηθήκαμε στο διαδίκτυο και εκτυπώσαμε αρκετές εικόνες.

  •  Μας άρεσε ιδιαίτερα η χιονισμένη Αυστρία και μιλήσαμε με την ευκαιρία για τα χειμερινά σπορ. Όλοι θέλαν να μάθουν σκι, έτσι λοιπόν, γίναν σκιερ σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο της Αυστρίας. Τους χαλάω εγώ χατήρι...? Φυσικά, δεν παραλέιψαμε να γνωρίσουμε τη σημαία της και μάθουμε και τις γνωστές μας πια λέξεις φίλος και αγάπη στη γλώσσα της χώρας που είναι τα γερμανικά, Freund και liebe.


Η ατομική ζωγραφιά των παιδιών για την Αυστρία.


 και το αντίστοιχο φύλλο εργασίας:

Φυσικά, βρήκαμε αφορμή να ντυθούμε πιο ζεστά και να πλέξουμε σκουφιά και γάντια!





  • Φτιάξαμε επίσης, και τους "μικρούς μας φίλους από την Αυστρία". 

  • Αφού παρατήρησαν τον πίνακα "το δεντρο της ζωής" εντόπισαν όλα τα σχήματα που επιλέγει ο ζωγράφος και επαναλαμβάνει στη δημιουργία του. Σπείρες, τρίγωνα και κύκλοι μεγάλοι και μικροί, ομόκεντροι κύκλοι, οβάλ, τετραγωνάκια, πολλές σπείρες, γραμμές, λουλουδάκια και πουλιά. Το χρυσό χρώμα εντυπωσίασε τους μικρούς μου καλλιτέχνες που μου ζήτησαν να βρούμε και να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τέτοιο χρώμα. Το γεγονός ότι οι γιορτές πλησίαζαν και τα χρυσοχάρτονα εμφανίστηκαν στην τάξη μας έδωσαν ιδέες για λαμπερές δημιουργίες. Φυσικά, εφοδιαστήκαμε και με χρυσές, ασημί και περλέ τέμπερες ώστε να μπούμε κι εμείς καλύτερα το πνεύμα του ζωγράφου μας αλλά και σ΄αυτό των Χριστουγέννων που πλησίαζαν.
 Τα παιδιά σχεδιάσαν και κόψαν παρόμοια με του ζωγράφου σχήματα τα οποία χρησιμοποιήσαν αργότερα στις "κάν' το όπως ο Κlimt"  δημιουργίες τους.


Παίξαν κινητικά και μαθηματικά παιχνίδια με τα σχήματα, εκτελώντας οδηγίες όπως: ...Πρωχώρα μπροστά και πάτα πάνω σε μεγάλο, μπλέ τρίγωνο..κ.ο.κ.
  •  Ένα φύλλο εργασίας που έδωσα στα παιδιά για το μοτίβο, το οποίο μπορεί ο καθένας να το προσαρμόσει όπως θέλει. Εγώ συμπλήρωσα τα 3 πρώτα κουτάκια με 3 σχέδια αγαπημένα του ζωγράφου, που επαναλαμβάνονται στα έργα του και ζήτησα από τα παιδιά μου να συνεχίσουν το μοτίβο. Στην κάτω σειρά τους ζήτησα να δημιουργήσουν το δικό τους μοτίβο.

  • Αυτό το δέντρο, λοιπόν, ενθουσίασε τα παιδιά με τα χρώματα και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωγραφικής του καλλιτέχνη. Έτσι προχωρήσαμε στη δική μας ατομική απόδοση του πίνακα με τίτλο: "το  δέντρο της φαντασίας μου", έχοντας φυσικά ως απαραίτητη προϋπόθεση τη χρήση του κυρίαρχου σχήματος, τις σπείρες και στη συνέχεια τη φαντασία τους και την ελευθερία στη χρήση υλικών. Φυσικά πρωταγωνιστές στα πρόσωπα τα ίδια τα παιδιά. Τα αποτελέσματα εκπληκτικά!



  • Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ένα ομαδικό έργο με τίτλο "το Δέντρο της Ζωής και της Γέννησης". Η λέξη" ζωή" μας οδήγησε στη λέξη "γέννηση" και εκείνη με τη σειρά της στους "γονείς" που μας φέραν στον κόσμο αλλά και στη" γέννηση του Χριστού", στα Χριστούγεννα  που ήταν και επίκαιρο θέμα. Επομένως αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα δέντρο, με σπείρες και κύκλους που ο καθε ένας θα αφορούμε τη γέννηση του κάθε μαθητή μας ξεχωριστά (ζωγραφίζοντας τον εαυτό του και τους γονείς του δηλαδή) και να αντικαταστήσουμε τα πρόσωπα στη βάση του δέντρου με  τα πρόσωπα της Γέννησης.

  • Μια και πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, λοιπόν, βρήκαμε παλιά cds και φτιάξαμε στολίδια με το δέντρο της ζωής  σχεδιασμένο σε μωβ κύκλους, με χρυσούς και ασημί μαρκαδόρους και πούλιες, για μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα. Καλά τα στολίδια και τα εικαστικά αλλά είπαμε να τα συνδυάσουμε και με τη Γλώσσα μας, έτσι στολίσαμε τα cds και με γραμματάκια: δ για το δέντρο, ζ για τη ζωή και χ για τα Χριστούγεννα.

  • Σκεφτήκαμε και αναρωτηθήκαμε : "Τι χρειάζεται κάποιος για να έχει μια καλή ζωή" και δώσαμε ο καθένας τη δική του ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΖΩΗ. Τις γράψαμε αρχικά στον πίνακά μας και κατόπιν στην εφαρμογή taxedo, δημιουργώντας ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
 Αφού το εκτυπώσαμε πλαστικοποιήσαμε ένα για τον καθένα ώστε να δημιουργήσουμε κατασκευή με θέμα: "ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ". Για την κατασκευή αυτή τα παιδιά χρησιμοποίησαν χρυσό και ασημί ρελιέφ για μια ξεχωριστή, ανάγλυφη υφή. Για τη βάση χρησιμοποιήθηκε φελιζόλ που βάψαμε με ασημί και χρυσές τέμπερες. 



  •  Οι ευχές μας γίναν και βιντεάκι στο movie maker 
  • Μας άρεσε πολύ όμως και ο πίνακας "Mother and child", τον οποίο είδαμε, μια και είχαμε συζητήσει για τις μανούλες που μας χάρισαν το δώρο της ζωής. Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων αποφασίσαμε να αποδώσουμε τον πίνακα με βάζοντας στη θέση των προσώπων την Παναγία και τον Χριστούλη και να χρισημοποιήσουμε μεικτή τεχνική ( ζωγραφική και κολάζ) χρησιμοποιώντας τα σχήματα που είχαμε ήδη κόψει.

  • Βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείψει και η μαγειρική από τις δραστηριότητές μας. Έτσι, το "Δέντρο" μας έγινε και γλυκό, με μεγάλη επιτυχία και νοστιμιά, από επιδέξια, χρυσά, μικρά χεράκια!


  • Τέλος, κλείσαμε το ταξίδι μας αυτό με τραγούδια χριστουγεννιάτικα, σχετικά βιντεάκια και παιχνίδια!  Ήταν ένα ταξίδι που άρεσε στα παιδιά τόσο πολύ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου