Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

"Για χεράκια καθαρά σαπουνάκια μοσχομυριστά"

Όπως υποσχεθήκαμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας, στα πλαίσια του προγράμματός μας " με έναν πίνακα μαθαίνω, τραγουδώ, ταξιδεύω, παίζω και δημιουργώ", με αφορμή τον πίνακα του Picasso "οι φίλοι" και μιλώντας για τα χέρια και κατ΄επέκταση για την καθαριότητά τους,
καλέσαμε στην τάξη την μανούλα του Θάνου μας για να μας δείξουν μαζί πως να παρασκευάσουμε σαπουνάκια δικά μας,  χειροποίητα, όμορφα και μοσχομυριστά!!! Τη δράση μας αυτή θελήσαμε να τη μοιραστούμε με τα παιδιά του ολοημέρου του διπλανού τμήματος και έτσι τους καλέσαμε στην τάξη μας. 
Τα παιδιά φυσικά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα αλλά όπως αποδείχτηκε ενθουσιάστηκαν ακόμη περισσότερο με τη διαδικασία και το αποτέλεσμα.
Αφού συστήθηκαν, είδαν έτοιμα σαπουνάκια φτιαγμένα από τον Θάνο, τα πιάσαν, τα μύρισαν, μιλήσαν για τα σχέδια και τα χρώματά τους και στη συνέχεια άκουσαν με προσοχή τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την παρασκευή τους.
Γνωρίσαμε τα υλικά που ήταν απαραίτητα για την παρασκευή τους καθώς και τα σκεύη που θα μας χρειαζόταν.
Υλικά και σκεύη:
  • Σαπουνόμαζα
  • Χρώματα
  • Αρώματα
  • Θερμόμετρο
  • Λευκό οινόπνευμα σε βαποριζατέρ
  • Κανάτες ειδικές για φούρνο μικροκυμάτων
  • Φούρνο μικροκυμάτων
  • καλουπάκια διαφόρων σχεδίων
  • πιρούνι ή κουτάλι για το ανακάτεμα
  • και προαιρετικά διάφορα διακοσμητικά όπως χρυσόσκονες, ποτ πουρί, κορδέλλες.
Αρχικά είδαν, έπιασαν και μύρισαν την σαπουνόμαζα το βασικό υλικό για να γίνουν τα σαπουνάκια μας. Διαπίστωσαν ότι δεν έχει κανένα άρωμα και ήταν λευκή ή διάφανη. Το χρώμα και το άρωμα προστίθεται στη συνέχεια από εμάς ανάλογα με την επιθυμία του καθενός.
Κατόπιν κόψαμε τη σαπουνόμαζα σε μικρα κομματάκια, τα παιδιά την τοποθέτησαν στην κανάτα, και κατόπιν στον φούρνο μικροκυμάτων
Αφού την ψέκασαν με καθαρό οινόπνευμα, μέτρησαν τη θερμοκρασία του υγρού που προέκυψε από το ζέσταμε στο φούρνο μικροκυμάτων και την ανακάτεψαν. Η ιδανική θερμοκρασία για να μπορέσει να δουλευτεί καλύτερα το υλικό είναι γύρω στους 70 βαθμούς Κελσίου.
Η πρώτη παρτίδα αποφασίστηκε να είναι λευκά ζωάκια αρωματισμένα. Έτσι προστέθηκαν μερικές σταγόνες άρωμα στην κανάτα με τη λιωμένη σαπουνόμαζα και αφού ανακάτεψαν καλά το μείγμα, το ρίξανε με προσοχή στα φορμάκια.
 

 Συνέχεια είχαν οι χρωματιστές πεταλούδες και καρδούλες. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η ίδια με μόνη διαφορά την προσθήκη μερικών σταγόνων χρώματος σε κάθε καλουπάκι, ανάλογα με την επιθυμία του κάθε παιδιού. Ρίχνοντας το υγρό ζεστό λιωμένο μείγμα σαπουνόμαζας, λευκού οινοπνεύματος και αρώματος μέσα στο καλουπάκι με το αντίστοιχο χρώμα, το κάθε παιδί καλούνταν να το ανακατέψει και με έκπληξη και χαρά έβλεπε το σαπουνάκι του να χρωματίζεται. Η Χριστίνα μας ζήτησε να κάνει μια μωβ πεταλούδα. Επειδή όμως δεν υπήρχε μωβ χρώμα, έπρεπε να σκεφτούν με ποιο τρόπο θα το πετύχαιναν. Κάνοντας λοιπόν κάποιους πειραματισμούς και δοκιμές κατέληξαν πως θα το πετύχαιναν αναμειγνύοντας κόκκινο και μπλέ.  


 
Τέλος, αφού αφήσαμε τα καλουπάκια να κρυώσουν για περίπου 15 λεπτά, τα ξεφορμάραμε, τα τυλίξαμε σε πουγκάκια με κορδελίτσες και τα πήραν στο σπίτι τους να τα χαρίσουν στη μαμά τους.




 Χαρήκαμε όλοι πολύ μια και ήταν για όλους μας η πρώτη φορά που κάναμε κάτι τέτοιο και ευχαριστούμε πολύ τον Θάνο και τη μαμά Μαρία γι΄αυτό!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου