Τρίτη 28 Απριλίου 2015

"ΣΧΗΜΑΤΟΤΥΠΩΜΑΤΑ" ΚΑΙ "ΣΧΗΜΑΤΟΠΟΛΕΙΣ" ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Αφού ολοκληρώσαμε την ενασχόλησή μας με το κάθε γεωμετρικό επίπεδο σχήμα και στερεό σχήμα και παρατηρήσαμε τους αντίστοιχους πίνακες ζωγραφικής διάσημων ζωγράφων,  προχωρήσαμε, αξιοποιώντας τις ιδέες των παιδιών, σε ομαδικές εργασίες, στις οποίες χρησιμοποιήσαμε διάφορες τεχνικές όπως:
  •  ζωγραφική και τυπώματα με ποικίλα υλικά ( δακτυλομπογιές, τέμπερες, μαρκαδόρους, κηρομπογιές, ξυλομπογιές)
  • κολλάζ με διάφορα είδη χαρτιών (κάνσον, γλασέ, βελουτέ, περιοδικά, εφημερίδες)
  • και μεικτή τεχνική
ΣΧΗΜΑΤΟΤΥΠΩΜΑΤΑ 

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Κάθε ομάδα  επέλεξε τα σχήματα, τα  χρώματα  και τα αντικείμενα που ήθελε απο την τάξη που θα τη βοηθούσαν  να αναπαραστήσει στο έργο της.
Προυπόθεσεις ήταν η επιλογή τουλάχιστον 2 διαφορετικών σχημάτων με διαφορετικό χρώμα το καθένα και διαφορετικά μεγέθη.
'Ετσι η κάθε ομάδα βουτώντας τα σχήματά της σε δακτυλομπογιές και τέμπερες δημιούργησε ένα κοινό έργο  τίτλο:"Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ"







ΣΧΗΜΑΤΟΠΟΛΕΙΣ
Οι πίνακες του ΠΩΛ ΚΛΕΕ  και κυρίως "το κάστρο και ο ήλιος",
ενθουσίασαν τα παιδιά και υπήρξαν πηγή έμπνευσης για δημιουργία δικών τους "σχηματοπόλεων" όπως τις ονόμασαν.

  • Πριν προχωρήσουν στις δημιουργίες τους εργάστηκαν πάνω σε ένα φύλλο εργασίας στο οποίο απεικονιζόταν ένας πίνακας του ίδιου ζωγράφου. Σε αυτό προσπάθησαν να βρουν όλα τα γεωμετρικά σχήματα που υπήρχαν χρωματίζοντάς τα με διαφορετικά χρώματα και να τα αριθμήσουν γράφοντας τον αντίστοιχο αριθμό. 
  • Αλλά για να μην ξεχνάμε και τη γλώσσα μας, δουλέψαμε και το γράμμα Σσς που μας προέκυψε όλο αυτό το διάστημα από τις λεξούλες "σχήματα", "συμμετρία", "σύμβολα" αλλά και "σεισμός", "συναισθήματα" που αποτελούν  τα θέματα άλλων projects πάνω στα οποία εργαζόμαστε παράλληλα.
 
  • Μία ομάδα εργάστηκε με χρώματα και ζωγραφική και δημιούργησε την 
 "ΣΧΗΜΑΤΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ" ( με ορθογώνια, τρίγωνα, τετράγωνα και κύκλο για ήλιο) την οποία, αργότερα, αξιοποιήσαμε και στην συνεργατική μας ιστορία  με τίτλο "Το όνειρο του Κύκλου Χορταρένιου", στην οποία  δημιουργήσαμε  το  τελευταίο μέρος της ιστορίας και δώσαμε τον τίτλο.



  • Μια άλλη ομάδα χρησιμοποιώντας διάφορα είδη χαρτιών, σχεδίασε και έκοψε όλα τα είδη  επίπεδων γεωμετρικών σχημάτων σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Κατόπιν συνδυάζοντάς τα και εμπνεόμενη από τον πίνακα του Πωλ Κλεέ δημιούργησε το δικό της έργο.




  • Μια τρίτη ομάδα χρησιμοποιώντας στερεά γεωμετρικά σχήματα απο τα ξύλινα τουβλάκια της τάξης μας, κατασκεύασε τη δική της υπέροχη  τρισδιάστατη πόλη.

Τι λέτε, δεν είναι εκπληκτική η ομοιότητα με τον πίνακα του Πωλ Κλεέ;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου